Forum Modelarstwa Redukcyjnego Strona Główna Forum Modelarstwa Redukcyjnego
MODELE REDUKCYJNE - TECHNIKI - ZESTAWY
Polski / EN

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Panther F - DML 1/35
Autor Wiadomość
Phillip1944 
Mateusz Bielański

Wysłany: 2009-11-22, 14:46   Panther F - DML 1/35

Cześć !

Jako żem tu jest nowy, czas pokazać nad czym teraz pracuję. Jest to Panthera F Dragona (6403) robiona prosto z pudła + własne uzupełnienia + dodatkowo noktowizor FG1250 Voyagera (w nim było sporo poprawek). Pełny wątek warsztatowy można znaleźć na Planet Armor (nie widze sensu hostowania tutaj znów tylu zdjęć co się uzbierało :P ) tak więc odsyłam zainteresowanych do vBench'a:

http://www.planetarmor.co...read.php?t=5818

Ale kilka zdjęć na początek i tak wstawie ;)

Aktualnie jestem na etapie obić. Przez jakieś dobre 2 miesiące nic przy nim nie grzebałem ale w piątek dostałem wiadomość, że Klub Garnizonowy w Stargadzie (do którego uczeszczam na zajęcia modelarskie, ale nie takie jak każdy sobie wyobraża :> ) bedzie miał wystawe na której zagości nawet Prezydent mojego miasta i nasza sekcja ma pokazać coś co dłubiemy, czyli trzeba do 21 grudnia skończyć ten czołg :mrgreen:

Tak więc kolejne foty będą na bierząco. Ostatecznie planuje postawić model na jakiejś drewnianej podstawce z figurką stojącą obok maszyny.

P.S. Jakbyście mogli podesłać dobre warsztaty figurkowe byłbym niezmiernie wdzięczny, bo nie ograniam jeszcze dobrze tego forum a w żołnierzykach jestem dosyć kiepski a chciałbym żeby wyszło w miare dobrze. Z góry wszystkim dziekuję !!

Pozdrawiam !!

subgrafik 
Pawel Jan i Czarek

Wysłany: 2009-11-22, 17:39   

Kawal porzadnej roboty modelarskiej
/na Pantherach sie nie znam wiec tego nie ocenie/

Z reszta poczekam na wiecej bo na tym etapie
ciezko cos powiedziec - na razie brak mu wyrazu.

P.

rollingstones 
Sebastian Woś

Wysłany: 2009-11-22, 20:42   

Nie wiem ile masz lat, ale jak masz 16 i nie rzucisz modelarstwa to rośnies na Mastera.

maciej9999 
Maciej Kowalczyk

Wysłany: 2009-11-24, 10:59   

Cześć!

Super SBS, działaj tak dalej.Jest co obejrzeć.

Pozdrawiam

maciej

Phillip1944 
Mateusz Bielański

Wysłany: 2009-11-25, 13:54   

Dzieki wam bardzo. Czyli wychodzi że idzie ok :mrgreen:

Sebastianie - pochlebiasz mi :) Lat mam 17 i taka zabawę na powaznie z modelarstwiem dopiero raczej zaczynam bo niedługo użyje swojego pierwszego porządengo zestawu PE :P Tymczasem zaczałem robic obicia ale mi się pędzelki wyjechały i czekam na nowe. Zdjęcia następne możliwe że w weekend.

Pozdrawiam !!

Wojtek_K 

Wysłany: 2009-11-26, 14:11   

Oryginalny nie będę, ale co tam... Kawał wspaniałej roboty!! :D

Phillip1944 
Mateusz Bielański

Wysłany: 2009-11-29, 12:05   

Dziekuję Wojtku :)

Tymczasem zapomniałem że mam kilka ujęć z kolejnych prac :P Tak więc je zamieszczam żeby nie było ;)

Początki obijania.

Starłem bierzniki gasinnic. Nie robiłem tego równo i dokładnie bo chyba wszystkie równocześnie się tak samo nie ''wycierały''. Oraz dokleiłem zimowe nakładki.

Oraz jako że w 1946 walka to była by już raczej kompletna desperacja, załoganci oprucz za wytrzymałośc swojej maszyny nie tylko nadali jej imie ale także doposarzyli w prowizoryczne, znalesione dopancerzenie, jak np. odpowiednio przycięte osłony wydechów od King Tigera (nie są jeszcze przyklejone, ale widać obok nich nowy pancerz na dach bo stary mnie nieźle wkurzał...) oraz troche innych gratów wymagającyhc jeszcze dopracowania. Będą one na płycie silnikowej. Część z tych rzeczy prawdopodobnie nie trafi na czołg.

Na wyższych fotografiach, jak i zamieszczonych niżej widać też osłony na boki wieży, i tu pytanie do was - czy to nie przesada ?? :/ Bo sam juz niewiem czy z tymi osłonami itp. nie przeginam hehe

No i do kompletu dodam zdjęcia z dnia dzisiejszego. Skończyłem obijać płytę pancerną z włazami. Wiem, mam problem z dozowaniem zniszczeń i jak zawsze wyszło za duzo :P Ale brud itp. część zakryja i tak. I tu jeszcze jedno pytanie: zostawić obicia takie, czy dać jeszcze jedną warstwę nieco szarych badź metalicznych, do metalu ?

Tak więc bardzo proszę o odpowiedź w sprawie osłon i obić oraz jakieś porady badź wsakzówki co by można było pokombinować i pozdrawaim !!

P.S. Jeszcze odnośnie małych osłonek na bocznym pancerzu - nie będzie ich jak by coś :)

Jakub Ślęczka 

Wysłany: 2009-11-29, 19:37   

Cześć,

Ślęczę (ech lubie to słowo :) ) nad Twoim wątkiem raczej ze względu na efekty malarskie, niż na nietuzinkową SF konstrukcję, niemniej skoro pytasz:
Phillip1944 napisał/a:
...i tu pytanie do was - czy to nie przesada ??

To tylko powiem, że nie zapychałbym grilli na klapach silnikowych tak szczelnie tymi bambetlami. Jakąś rolę te otwory miały, więc swoiste "zabudowywanie" ich wydaje się mało logiczne, ale to tylko moja subiektywna uwaga. Zbudujesz jak będziesz uważał za ciekawe, odpowiadające Twojemu wyobrażeniu Panthera.

Wracając do efektów malarskich, które sobie tu oglądam, mogę powiedzieć, że bardzo ciekawie podchodzisz do sprawy i mi osobiście podoba się ich wykonanie.

Pozdrawiam

Phillip1944 
Mateusz Bielański

Wysłany: 2009-12-19, 17:46   

Dzięki Jakubie :) Tymczasem mam kilka fotek prosto z warsztatu, robione na szybkiego (w jedym ujeciu nawet nie wiem jakim cudem paluch wlazł mi w kadr :P ), bo chciałem pokazać cow ykonałem i wysłuchać waszych opinii czy w mare dobrze idzie. W przeciagu 3 dni dam bardziej ''profesjonalne'' zdjęcia :mrgreen:

A więc na razie obiłem cały kadłub, połozyłem pierwszą warstwę obić na wieży, wykonałem jako takie rdzawe zacieki oraz coś co niewiem czy wyszło dobrze, czyli trafienia po pociskach (wzorowałem się na tych wykonanych przez Pana Adama Wildera). Zrobiłem także plamy po oleju, to mój pierwszy raz, więc pewnie i to nie wyszło super genialnie, tak więc jakbyście mogli poradzić jak robić fajne plamy to bym był bardzo wdzięczny, bo konkretów nie mogłem znaleźć :/

Zrobiłem także kolejną modeyfikację dokonaną przez załogę czołgu, czyli ''zdobyczne'' osłony wydechów od King Tiger'a, a raczej dwóch różnych Tygrysów ;) Szczerze, według mnie nawet pasują do Panthery takie osłony :)

P.S. Takie wielkie obicie widoczne na szóstym zdjęciu po prawo to nieporozumienie... bede to próbował czymś zakryć, bo w tym miejsciu ubrudziłem model inną farbą i nie miałem co z tym zrobić...

Pozdrawiam !!

Phillip1944 
Mateusz Bielański

Wysłany: 2009-12-23, 18:15   

Tak więc, jak mówiłem - lepsze zdjęcia :mrgreen: Myślę że widać coś więcej :P

Niedługo, ciąg dalszy...

Pozdrawiam !

Phillip1944 
Mateusz Bielański

Wysłany: 2009-12-30, 14:30   

No więc, ukończyłem wieżę :mrgreen: Teraz zostało mi wykończenie kilku elemntów i zabieram się za jakieś ubrudzenia. Mam zamiar zrobić go z zarówno swieżm jak i zaschniętym błotem, czyli bedzie dość styrany, ale zobaczymy co ostatecznie wyjdzie :P

Cyknąłem też kilka zdjęć. Super nie są ale mam nadzieję że widać co i jak (przedostatnie to porażka, ale akumulatorki w aparacie wyjechały....).

Pozdrawiam !!

Phillip1944 
Mateusz Bielański

Wysłany: 2010-07-26, 14:44   

Czas rozruszać wątek, bo przymierzam się w końcu do zakończenia tego projektu.

Jakiś czas temu próbowałem brudzić mojego kociaka. Miało to być grube lecz w miarę ''płynne'' błoto. Robiąc je te 3 miesiące temu miałem mieszane uczucia które doprowadziły do odstawienia modelu na bok. Teraz kiedy znów wziąłem go do rąk okazało się, że chyba nie jest z nim tak źle.

Tu kwestia do Was: czy z przymrużeniem oka na to że to moje pierwsze poważne błoto i ten typ syfu, ujdzie ono w tłoku, czy wymaga poprawy ? Proszę po szczerą krytykę i porady co i jak poprawić, bo naprawdę w tej kwestii jestem ciemny kompletnie.

Zdjęcia na dwóch tłach. Coś słońce albo aparat mi posłuszeństwa odmawiają i sam nie wiem gdzie lepiej wyszło...

Odpowiedz do tematu