|
Grousery do szermanowych traków -pomocy. |
| Autor |
Wiadomość |
Marek Barański
|
Wysłany: 2010-07-12, 19:44 Grousery do szermanowych traków -pomocy.
|
|
|
| Witam poszukuje jakiegoś sensownego przedstawienia ww tematu. Widziałem rysunki z manuala ale nie są zbyt wyraźne. Potrzebuję gdyż na szermanie który mi się mocno podoba coś takiego zdaje się dyndać na przedniej oworkowanej płycie kadłuba. |
|
|
|
 |
martinello
alias Marcin Binda

|
Wysłany: 2010-07-12, 20:58
|
|
|
A możesz rozwinąć temat - bo nie łapię
No i wkleić zdjęcie które Ci się podoba - będzie materiał do dysputy ... |
_________________ Pozdrawiam Marcin
> No i chyba nie jestem modelarzem...
Jeśli musisz mnie klasyfikować - traktuj mnie jako wypraskowicza < |
|
|
|
 |
Marek Barański
|
Wysłany: 2010-07-13, 12:59
|
|
|
| Zdjęcie mam w concordzie więc nie dam rady wrzucić. Chodzi o to że na przedniej płycie czołgu są jakieś elementy połączone chyba drutem, cos jakby drabinka sznurowa. NIemcy wozili czasem takie połączone drutem kawałki pni/gałęzi i służyło toto jak sądzę do wkładania pod buksujące gąsienice jak czołg beznadziejnie utkwił w błocie. W przypadku szermanka te elementy sa dość cienkie i bardzo regularne więc założyłem że to grousery. |
|
|
|
 |
martinello
alias Marcin Binda

|
Wysłany: 2010-07-13, 21:38
|
|
|
To napisz który to Concord i które w nim zdjęcie.
Tak w ciemno to mogę napisać, że w M10 i M5 (które miały bardzo podobne, choć węższe gąsienice) fabrycznie montowane były "stelaże" na ostrogi przeciwpoślizgowe. W sieci najłatwiej znajdziesz zdjęcia M5 lub M5A1 z takowymi stelażami na wieży.
Tu przykład:
Dobre zdjęcia M5A1 są na tanxheaven.
Nie znając zdjęcia o którym piszesz mogę założyć że załoga coś takiego zamieściła na shermanie. |
|
|
|
 |
Marek Barański
|
Wysłany: 2010-07-13, 23:29
|
|
|
| Concord US tank battles in germany. Strona 29 górne foto czołg na przedzie. Ja zakładam że to grousery tylko potrzebuje dobre foto takich od szermana. |
|
|
|
 |
Bigmodel
Shermanoholicus

|
Wysłany: 2010-07-14, 15:43
|
|
|
Witam
| Marek Barański napisał/a: | | Concord US tank battles in germany. Strona 29 górne foto czołg na przedzie. |
Jeżeli o te zdjęcie chodzi.
To są to zwykłe bale drewna przymocowane do wieży i deski na bokach kadłuba, na przodzie worki + drabinka wykonana z grubszych gałęzi powiązanych drutem lub sznurkiem.
Pozdrawiam
Jacek |
|
 |
Marek Barański
|
Wysłany: 2010-07-14, 22:13
|
|
|
| No więc właśnie, te bale to raczej przyspawane kawałki stalowych dwuteownuków bądź dzyn, to na boku to wyszabrowana stalowa płyta a te "patyczki swoim kształtem i regularnoscia przypominaja raczej grousery. |
|
|
|
 |
Witek Cisłak
|
|
|
|
 |
Marek Barański
|
Wysłany: 2010-07-15, 15:49
|
|
|
| Tę stronkę znam i liczylem na jakieś lepsze zdjęcia bo chciałem sobie takie wydłubać. Może są gotowe w jakims modelu ? |
|
|
|
 |
martinello
alias Marcin Binda

|
Wysłany: 2010-07-15, 16:51
|
|
|
| Marek Barański napisał/a: | | Może są gotowe w jakims modelu ? | Mnie się kojarzy seria pojazdów bazujących na M10 z AFV i Academy (ostatnio wznowione jako Italeri).
Nie są najładniejsze, ale są...
W modelu AFV (ja mam Achilles IIc) jest 26 sztuk, zaś w modelu Academy (ja mam też Achillesa) jest 20 sztuk ostróg przeciwpoślizgowych.
Pytanie - z jakiego zestawu planujesz zrobić ten model ? |
|
|
|
 |
Tomasz Mańkowski
Gajowy

|
Wysłany: 2010-07-15, 21:29